Vallonfilmer

Här sammanställer vi information och länkar till ett antal filmer och inspelade föredrag som vi tagit fram inom Sällskapet Vallonättlingar. De filmer som sammanställs på denna sida är öppna för alla att ta del av.

Som medlem i Sällskapet Vallonättlingar finns ytterligare flera intressanta filmer, som man kan ta del av när man loggat in med sitt medlemskonto.

Presentation av Sällskapet Vallonättlingar

Presentation av Vallon 7

Vårt USB, Vallon 7, innehåller släktinformation om omkring 170 vallonsläkter och c:a 147 000 personer – vallonättlingar med partners och ofta även deras föräldrar. Här kan du se vår inspelade film som beskriver innehållet. Den finns att beställa i webbutiken.

Presentation av Vallonkontrakt 2

Vi har tolkat och översatt ett stort antal orginalkontrakt från valloninvandringen på 1600-talet. Här berättar vi om projektet och visar exempel på kontrakt, både som skannade dokument, transkriberingar och översättningar.

Knyt ihop kontrakterade valloner med de äldsta på Vallon 6 / 7

På Vallon 6 finns bl.a. en separat förteckning över de tidigaste vallonerna in respektive släkt. Här går vi igenom hur man kan få fram mera information genom att knyta ihop flera av dessa med de invandrare som finns på vårt USB / DVD Vallonkontrakt 2.

Varför har vi valloner Sverige?

Några speciella vallonyrken

Vallonerna är kanske mest kända som smeder, men här berättar vi om ett antal andra av deras, mindre välkända, yrken.

Bruk med valloner - några exempel

Det har funnits många bruk i Sverige och dåtidens Finland där valloner arbetat. Många av dessa bruk hade vallonmetoder under kortare eller längre tid. Här berättar vi om några av dem och några släkter som funnits där. Närmare bestämt Godegård, Forsmark, Berkinge, Strömsberg, Ullfors, Gysinge, Kengis och Antskog i Finland.

Hargs bruk i Uppland

Hargs bruk grundades 1668 och är idag ett aktivt företag inom skogs- lantbruk och fastighetsförvaltning. Robert Mattson från Sällskapet Vallonättlingar berättar i denna film om dess historia.

Österby bruk, historia, ägare, släkter

Sällskapet Vallonättlingars bok om Österbybruk, dess historia, ägare, verksamhet och människor. Vi gav ut den sommaren 2022. Den kan beställas i vår webbutik. Finns också tillgänglig på plats i Österbybruk. Här kan du se en liten film som berättar om bruket och om boken.

Två böcker

För några år sedan gav vi ut boken Vallonska rötter, som ger en samlad bild över vallonernas verksamhet. 2019 gav vi ut en bok som handlar om Lövsta bruks historia. Här berättar Robert Mattson närmare om båda dessa böcker.