Vad är vallonska rötter och hur kom det sig att Louis De Geer, född 1587 i Liège, byggde upp ett svenskt bruksimperium?
Hur var läget i Sverige och i Nederländerna i början av 1600-talet?
Varför var vallonsk smideskonst så eftertraktad och vad åt man för mat på vallonbruken i mitten av 1600-talet?
Det är bara några av alla frågor du får svar på i ”Vallonska rötter”.
Nu är den klar, boken som på ett modernt och lättsamt sätt skildrar vallonerna ur ett antal olika aspekter.
Med tanke på att det var många år – 1950-talet- sedan en liknande bok skrevs, så tror vi att denna kommer att vara ett standardverk inom området under många år framåt.
Boken är på 180 sidor i stort format och med bilder och illustrationer i färg.
Här skildras den historiska bakgrunden till att vi i dag har valloner i Sverige. Den organiserade värvningen berörs liksom anställningskontrakten som undertecknades innan den farofyllda resan hit startades.
Var i landet hamnade de? Vilka yrken utövade de? Vilket språk talade de och hur var de klädda?
I boken beskrivs hur de i dag så idylliska bruksorterna byggdes upp och det sociala liv som växte fram där. Hur var vallonkvinnornas roll?
I några kapitel skildras de valloner som kom till Finland och verkade där, vilka bruksorter de fanns på och den finska järnhanteringen på den tiden.
Vi följer utvecklingen framåt och beskriver hur vallonsmidet, från att ha varit en stor exportframgång för landet, så småningom konkurrerades ut och de alltmer olönsamma små bruken fick läggas ned.
Ett omfattande utrymme ges naturligtvis också släktforskning om valloner som hjälp för de som på egen hand vill söka vidare bland egna eller andras vallonanor.
Till boken finns också en studiehandledning i pdf-format som stöd för de som t.ex. planerar en studiecirkel om vallonerna.
Kort sagt – vi hoppas att denna bok ska bli den perfekta boken för såväl vallonättlingar som för deras vänner och bekanta och andra intresserade.
Beställningsinformation
Boken är utgiven i samarbete mellan Sällskapet Vallonättlingar och Sveriges Släktforskarförbund. Den säljs genom deras nätbokhandel, ej direkt av Sällskapet Vallonättlingar.
Du når Släktforskarföbundets bokhandel på länken rötterbokhandeln