Mycket finns skrivet om vallonbruken och andra liknande bruksmiljöer. Här kan vi bara nämna några exempel för den som är intresserad att gå vidare inom området. Vi rekommenderar att använda dej av de länkar som är inlagda för att få fylligare information och för att planera ett besök. OBS! Alla bruk som vi tar upp nedan har inte haft vallonhärdar, men dock vallonsläkter som bott och arbetat där. Vissa har haft vallonhärdar under kortare perioder.
En aktuell och mycket fin bok är ”Vallonbruk i Uppland” av Olov Isaksson, som f.ö. varit chef för Historiska Muséet. En faktaspäckad handbok är ”Boken om Bergslagen”, som utkom 1988.
Vi har spelat in en film om några bruk, där vi berättar om deras historia och om några släkter som funnits där – du kan se den om du klickar på den här länken. Den är c:a 40 minuter totalt.
Överums bruk, anlades av valloner och verksamheten startade 1655. God tillgång till skog och vattenkraft bidrog starkt till att bruket anlades här. Malm hämtades huvudsakligen från Utö, Sjösa och senare även Nartorp i S:t Anna. Produktionen var till en början tackjärn, kanoner och kulor och senare även stångjärn. År 1776 anlade man en manufaktursmedja för tillverkning av hästskor, spik, yxor, spadar mm. Omkring 1850 tillkom produktion av plogar och senare även lantbruksredskap. I modern tid har man också producerat komponenter till bilindustrin och maskiner. Företaget drivs fortfarande och ägs idag av Kongskilde och tillverkar jordbruksmaskiner.