Artikelnr vallonerna-film Kategori

Vallonerna i järnets tid

”Vallonerna i järnets tid” är en film av Curt Strömblad efter en idé av Sixten Haage.

Det här är en intressant och givande film för alla med vallonbakgrund eller intresse av området i övrigt, så vi rekommenderar verkligen våra medlemmar att skaffa den! Priset är satt mycket förmånligt, för vi vill gärna sprida det fina innehållet till så många som möjligt. Filmen kan säkert också vara intressant för studiecirklar med inriktning mot släktforskning och historia.

75,00kr

Beskrivning

”Vallonerna i järnets tid” är en film av Curt Strömblad efter en idé av Sixten Haage

För en längre tid sedan gjordes en film som fortfarande är av stort värde för alla som är intresserade av valloninvandringen till Sverige och av svensk järntillverknings historia. Filmen producerades 1986 – 1987 och gjordes bl.a. för Sveriges Television och Arbetets museum. Den visades i TV och finns i mycket begränsat antal på video (VHS). Vi har en tid samarbetat med Curt Strömblad för att ta fram en uppdaterad version i form av en DVD-utgåva i hög teknisk kvalitet. Den finns nu klar och tillgänglig för medlemmar och andra att inhandla!

Filmen har en längd på ca en timme och är historiskt och innehållsmässigt av stort värde.

På 1600-talet betalades vallonjärnet med ett pris som låg nära guldets. I Vallonien, som idag sträcker sig genom södra Belgien in i Luxemburg och norra Frankrike, hade vallonerna byggt upp världens främsta järnframställning. Men på 1620-talet drabbades dessa trakter av krig, råvarubrist och arbetslöshet. I Amsterdam, som var Europas finans- och handelscentrum, sökte affärsmännen och vapenhandlarna efter nya produktionsområden. Deras ögon föll på Sverige som hade järnmalm, vattenkraft och orörda skogar – det gick åt mängder av träkol till masugnar och smedjor.

För att snabbt få igång en kvalificerad svensk järnproduktion var det nödvändigt att importera arbetskraft. I Vallonien upprättades värvarkontor. Noggranna anställningskontrakt formulerades och undertecknades. Från Amsterdam gick sedan resan med segelfartyg till Norrköping.

Drygt 1000 vallonfamiljer invandrade till Sverige mellan åren 1620 – 1655. Det var kolare, skogsarbetare, masugns- och smidesarbetare och hantverkare. Vallonerna införde en masugn som var större och hållbarare, en ny typ av kolmila som gav ett bättre kol och en ny smidesmetod vilket sammanlagt gav ett smidbart stångjärn av betydligt högre kvalitet.

På något mer än trettio år blev Sverige en stormakt inom järnhanteringen och dessutom Europas nya vapensmedja med bland annat kanontillverkning i Finspång. Stångjärn exporterades också ut i Europa, bland annat till Sheffield i England. I över 200 år behöll Sverige sin ställning som ledande råvaruleverantör till stålindustrin i Sheffield.

Den sista sändningen svenskt vallonjärn skeppades till England 1940, mitt under brinnande krig.

Om allt detta handlar ”VALLONERNA – I JÄRNETS TID”, som är inspelad i Finspång, på de uppländska bruken Gimo, Österby, Leufsta, Strömsberg och Söderfors, i Dannemora samt i Vallonien och Sheffield.

– En film av Curt Strömblad. Idé och litografier, Sixten Haage.
– Filmfoto Sebastian Jakobsson. Klippning Roger Sellberg.
– Faktamedverkan Bernt Douhan. Musik Andreas Aarflot.
– Producerad för Sveriges Television – TV1 och Arbetets museum av Curt Strömblad Film 1986 – 1987.
– Ny version på DVD för Sällskapet Vallonättlingar 2009. Producerad med stöd från Länsstyrelsen i Uppsala.

Som bildelement i filmen används även färglitografier ur Sixten Haages vallonsvit – ett unikt konstprojekt som visats landet runt i Konstfrämjandets regi.

Det här är en intressant och givande film för alla med vallonbakgrund eller intresse av området i övrigt, så vi rekommenderar verkligen våra medlemmar att skaffa den! Priset är satt mycket förmånligt, för vi vill gärna sprida det fina innehållet till så många som möjligt. Filmen kan säkert också vara intressant för studiecirklar med inriktning mot släktforskning och historia.